Op deze pagina vind je informatie over woningaanpassingen, mantelzorgwoningen, sociale huurwoningen en woningnood. Maar ook wat je zelf kunt doen om gemakkelijk ouder te worden in je eigen huis.

Hoe kan ik zelfstandig thuis blijven wonen?

Het is slim om je op tijd voor te bereiden. MijnHuisPast geeft inwoners van Deurne informatie, advies en praktische ondersteuning. Regelmatig organiseren de vrijwillige woonadviseurs informatiebijeenkomsten. Ook komen zij op huisbezoek voor een gratis wooncheck.

Wat is een woonvoorziening?

Kun je door een beperking niet op een gewone manier in je woning wonen? En kun je dit niet zelf of met hulp van vrienden, buren of familie oplossen? Misschien kom je dan in aanmerking voor een woonvoorziening. Vraag een gesprek aan bij Zorg in Deurne en dan kijken we samen hoe jij geholpen kunt worden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

  • Je beperking is aantoonbaar en duurt langer dan 6 maanden.
  • Je regelt toestemming van de gemeente voordat je een woningaanpassing doorvoert. Anders kom je niet in aanmerking voor een vergoeding van de kosten.
  • Een voorziening die 'algemeen gebruikelijk' is, komt niet in aanmerking voor vergoeding. Denk aan een (wand)beugel, kraan, douchecabine, antislipmat, losse airco, elektrische bediening van zonwering of gordijnen, drempelhulp, centrale verwarming, sleutelkastje, automatische deuropener voor een garagedeur enzovoort.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op eigen terrein en is bedoeld voor de persoon die je verzorgt. Je kunt ook zelf in de mantelzorgwoning wonen. Degene die je verzorgt, woont dan in het bijbehorende huis. Kijk voor meer informatie op de website gemeente Deurne, pagina mantelzorgwoning.

Woningnood

Ben je (dringend) opzoek naar een woning? Als je een sociale huurwoning zoekt in Deurne kun je je inschrijven bij woningbouwvereniging Bergopwaarts.  

Sociale huurwoning (urgentie)

Als je door een acute noodsituatie op korte termijn huisvesting nodig hebt, kom je eventueel in aanmerking voor urgentie. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Er gelden strenge voorwaarden bij een urgentieverklaring. Kijk voor meer informatie op de website van Bergopwaarts, pagina urgentie.

Dak- en thuisloos

Zoek je een plaats om te slapen vannacht? In de noodopvang bieden we mensen een veilige plek om te slapen, een maaltijd en de mogelijkheid om te douchen. Je bent welkom bij Studio 5701 aan de Kasteel-Traverse 96 in Helmond. Kijk voor meer informatie op de website van SMO Helmond, pagina noodopvang.