Hulp bij het huishouden

Heb je hulp nodig bij het schoonhouden van je huis? Misschien kunnen huisgenoten, buren of familieleden je helpen. Je kunt ook zelf schoonmaakhulp inschakelen. Lukt dat niet? Maak dan een afspraak met een van onze Wmo-consulenten. Zij gaan graag met je in gesprek om mee te kijken naar de mogelijkheden. Het is goed om iemand uit je omgeving te vragen om bij het gesprek te zijn.

Wat kun jij? Wat doen wij?

Samen met een Wmo-consulent ga je kijken welke hulp nodig is, en waar je die kunt krijgen. Eerst kijk je samen of er familieleden, buren of vrienden zijn die kunnen helpen. Dit geldt ook voor taken waarvoor een andere oplossing beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een was- of strijkservice. Kan een doorsnee huishoudelijk apparaat een probleem oplossen? Dan verwachten wij dat je zelf dit apparaat aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser of een wasdroger. Deze afspraken worden opgenomen in het ondersteuningsplan. Je kunt vanuit de Wmo huishoudelijke ondersteuning krijgen wanneer dit noodzakelijk is. Het wordt een aanvulling op wat je zelf, samen met je huisgenoten, kunt doen.

Hoe snel kun je huishoudelijke ondersteuning krijgen?

Er is in Nederland te weinig personeel voor huishoudelijke ondersteuning, ook in gemeente Deurne. Omdat steeds meer mensen huishoudelijke ondersteuning bij de gemeente aanvragen, is er een wachtlijst. Dit zorgt ervoor dat je langer moet wachten voordat je ondersteuning start. Ook kan het voorkomen dat je een paar weken geen hulp ontvangt bij ziekte of vakantie van je poetshulp. Wij vragen je daarom om familie, vrienden of iemand anders te vragen om je tijdelijk te helpen. Is er sprake van spoed of een noodgeval? Dan kun je mogelijk voorrang krijgen. Voor vragen en meer informatie kun je terecht bij onze Wmo-consulenten.

Wat kost het?

Contact opnemen met de gemeente is altijd gratis. Voor de meeste Wmo-voorzieningen betaal je een eigen bijdrage van € 20,60 per maand. Je betaalt je eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Er zijn enkele uitzonderingen.

Heb je een laag inkomen? Dan is een Wmo-voorziening voor jou misschien wel gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK, of vraag het een van onze medewerkers.